Край с хлебарките! - Унищожаване на хлебарки, Без почивен ден, Безвредни екологични препарати, Гаранция до 1 година, Интегриран Пест Мениджмънт, ДДД услуги, София, как да се отървем от хлебарките, капани за хлебарки, борба с вредителите, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Благоевград, Търново, спрей за хлебарки, отрова за хлебарки, безплатен оглед, дървеници, кърлежи, мравки, плъхове, гризачи, оси


Отиване към съдържанието

Защо София се напълни с хлебарки!? | IZTREBITEL.COM

Level 2 > Level 2

Новини

14.08.2013 г.
Защо София се напълни с хлебарки!?
Все по-видим за софиянци става един проблем, който вече не търпи отлагане. През последните няколко месеца се наблюдава масов бум на хлебарките, като за първи път от години популацията им стигна такива чудовищни размери. На практика хлебарки вече се забелязват и по улиците на града, което е индикация за огромни количества от неприятните насекоми в канализацията, шахтите на телекомите и всички други подземни мрежи. За съжаление тази популация постепенно се придвижва от канализациите и шахтите, в мазетата ни, а оттам и в жилищата и офисите ни.

На какво се дължи този изключителен проблем за здравето и комфорта на жителите и гостите на столицата, както и какви са възможните решения, ни разказват специалистите от IZTREBITEL.COM.

1.Причините:
Те са съвкупност от много фактори, но най-съществените от тях са свързани както с безхаберието част на търговските дружества, които стопанисват комуналните подземни комуникации , така и все по-забележимите трайни промени в климата на нашата страна, който за съжаление е проблем, на който на практика няма как да повлияем.

През последните години част от фирмите (държавни и частни), които стопанисват подземната инфраструктура оставят на самотек популациите от хлебарки в техните мрежи, както и контролът върху тях. Преди години беше ежегодна практика всички тези мрежи да се третират професионално както срещу инсекти, така и срещу плъхове и мишки. За голяма съжаление обаче през последните 2-3 години този контрол от страна на фирмите е сведен до екзистенц минимума. В краен случай се канализациите и мрежата на топлофикацииите се обработват само против гризачи, тъй като плъховете са пряка заплаха за инфраструктурата под земята. Хлебарките обаче не представляват такава пряка заплаха, и на пракита са оставени на самотек. Всички тези пълчища просто пренаселват подземните си „бази“, и от там атакувам жилищните кооперации, училищата, детските градини, яслите и всички други частни и обществени сгради. И още повече, че след това справянето с неприятните хлебарки става още по време отнемащо, тъй като вече веднъж унищожени например в мазетата ви, те продължават да прииждат от подземните си поселения. Отговорност на всички фирми, които стопанисват подземни мрежи е, те да се обръщат към професионални фирми за борба с вредителите, които да обезпечат занижаването на числеността на членестоногите в размери, които ще са безопасни за гражданите.

За съжаление втората основна причина, поради която хлебарките стичат ненормално високи размер не може да се повлияе от нас. Това са трайно навлизащите промени в климата на България. Ние все-повече започваме да приличаме на Гърция по отношение на средните годишни температури, а южна Гърция от своя страна започва да има климат, който беше характерен за страните от Северна Африка само до преди 10-15 години.

Трайното завишаващите се температури на практика удължават периодите през годината, в които хлебарките имат възможност свободно да се размножават. Това води до огромно нарастване на
популациите през пролетните, летните и есенните месеци. Напоследък дори и в ранните дни на зимата количеството на хлебарките продължава да се увеличава. Това се обуславя от естествените цикли на развитие на шестокраките вредители. При тях, когато температурите на въздуха трайно спаднат под 10 градуса по Целзий, тяхното размножаване на практика се свежда но минимални размери. По този начин по естествен път спада и популацията на хлебарките, и ката това повлиява благоприятно и на числеността им в нашите жилища и офиси. Тъй като този благоприятстващ факторр за България вече не играе такава важна роля за минимализирането на развъждането на хлебарките през по-студенитемесеции в годината, този фактор трябва да се компенсира с по-чести и по-регулярни ДДДтренирания..

За съжаление прогнозите на синоптиците и специалистите в сферата на световните климатични промени предричат, че температурите по нашите географски ширини трайно ще останат завишени, и дори ще продължават да се увеличават. В този ред на мисли това означава, че в България ще става все по-комфортно за всички топлолюбиви вредители. Това за съжаление са не само хлебарките, но и бълхите, кърлежите, комарите и още много други. Истината е, че трябва да се приготвим за завишаване на набезите на тези вредители в нашата най-предпочитана среда – градовете.
Този процес за съжаление трудно ще се повлияе, колкото и да пръскаме срещу хлебарки и другите вредители. Разбира се като всеки проблем и този има решение, което обаче е комплексно и зависи от много фактори.

2.Решението:
Трудно може да се даде еднозначен отговор на този въпрос. За съжаление цялостното намаляване на количествата хлебарки в София (а и в другите населени места в България) зависи от редица фактори, които обикновено предполагат координирани усилия и отговорни действия между различните заинтересовани страни.

Първото и основно нещо, което трябва да се предприеме е да се координира и изгради специална политика за борба с хлебарките, тъй като такава политика в България има само за други вредители като комари, кърлежи и др. В тези съгласувани действия трябва да участват отговорните държавни и общински институции, големите стопани на подземна инфраструктура, както и всички жители на населените места. Много е важно да сме на ясно, че хлебарките са не само неприятно допълнение на домашната фауна, но и изключителен риск за здравето. Това е така, тъй като шестокраките злосторници пренасят голям брой болестотворни организми в телата си, разпространяват ги чрез изпражненията си. Хлебарките са и немаловажен причините на алергии при хората и домашните любимци.

Това, което трябва да знаят гражданите на населените места, които са обхванати от тази шестокрака епидемия е, че в повечето случаи опитите сами да се справят с проблема обикновено удрят на камък. Много трудно популацията може трайно да се намали, и дори унищожи, само като се прави пръскане срещу хлебарки със продаваните в магазините средства. Геловете и прахчетата, които също се продават в железариите, ветеринарните аптеки и магазините за домашни потреби, също дават временен ефект. Още повече, че и цените им са такива, че ако тръгнете сами да се борите с напастта, в края на първият месец вече ще сте дали повече пари от тези, които трябва да отделите ако викнете професионална ДДД фирма за борба с вредителите.

Това е и нашият съвет. Ако искате трайно, безопасно и сигурно да се отървете от хлебарките, а и не само от тях, препоръчително е да ползвате услугите на професионалисти. Но бъдете внимателни, когато избирате ДДД фирма, с която ще сключите договор за абонамент, или ще дойдат еднократно да третират жилището ви. Обръщайте внимание дали въпросната фирма има положителни отзиви за себе си, дали има референции и препоръки, дадени и от други доволни клиенти. Това е единственият сигурен начин да знаете, че преди това други хора са останали доволни от услугите на конкретната фирма за пест контрол.

Екипът на iztrebitel.com

Вижте нашите промоции за 2013 г.


НАЧАЛО | ЗА НАС | УСЛУГИ | ЦЕНИ | ПРОМОЦИИ | НОВИНИ | РЕФЕРЕНЦИИ | КОНТАКТИ | Level 2 | Структура


Назад към съдържанието | Назад към главното меню