Край с хлебарките! - Унищожаване на хлебарки, Без почивен ден, Безвредни екологични препарати, Гаранция до 1 година, Интегриран Пест Мениджмънт, ДДД услуги, София, как да се отървем от хлебарките, капани за хлебарки, борба с вредителите, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Благоевград, Търново, спрей за хлебарки, отрова за хлебарки, безплатен оглед, дървеници, кърлежи, мравки, плъхове, гризачи, оси


Отиване към съдържанието

Ужас! - Хлебарки пришълци нападнаха България | IZTREBITEL.COM

Level 2 > Level 2

Новини


21.05.2012 .

Ужас! - Хлебарки пришълци нападнаха България

В последните години глобалното затопляне и световните климатични промени започнаха да оказват осезаемо влияние в почти всички сфери на нашия живот. У нас тези неизбежни процеси си проличаха особено в изминалите няколко години, когато всеки българин се дивеше на небивалите жеги от над 40 градуса през лятото, и умираше от студ през зимата. Сезоните в България неусетно намаляха от 4 на 2 – реално вече имаме горещ сезон(късна пролет – късна есен) и студен сезон( късна есен- ранна пролет).
Всички тези неприятни изменения на сезонните цикли дадоха отражение и върху разнообразието на вредителите по нашите географски ширини. То не бяха пълчища от марокански скакалци, то не беше чудо. Но най-новата неприятна тенденция за съжаление се наблюдава при така-наречения цар на домашните вредители – хлебарката. Не ни стига, че и без това тази шестокрака напаст шества из домовете и офисите ни като на парад, ами сега ще трябва да свикваме и с нейните братовчеди от други, доскоро екзотични дестинации по света като Африка и Южна Америка.

В следващите редове специалистите от IZTREBITEL.COM ни показват какви са тези нови неканени гости в нашите домове, и как да се справим с тях.

Как стояха нещата до сега

До неотдавна в България се наблюдаваха два основни вида хлебарки: Германската(кафява) хлебарка и Ориенталската(черна) хлебарка. Тези два вида са ни добре познати със непрестанните си набези в нашите жилища, на работното ни място, в градината и т.н. В повечето случаи те са в симбиоза и живеят заедно под един покрив с нас. Ориенталската хлебарка е по-едрият от тези два вида, но и те, и кафявите не надхвърлят 1.5 – 2 см.
Тези видове са много добре познати на родните специалисти по борба с вредителите и те(ние) имат пълният арсенал от средства за трайното им отстраняване от нашето жизнено пространство.Какви са новите

Не така за съжаление обаче стоят нещата с новопреселилите се видове хлебарки от близо и далеч. Основно те се делят на две групи:
Едните са пришълци от близката чужбина – Идват от субтропичните области на Северна Африка и най-южните части на Европа. Тези видове намират по нашите земи идеални условия за развитие, тъй като заради глобалното затопляне техният естествен хабитат се измества на север към България.

Втората група от нагли шестокраки натрапници е тази, която чрез карго превозите през океана идва добре окомплектована за атака на нашите домове, от далечните райони на Южна и Северна Америка, та чак до Австралия.
Първоначално тези доста по големи от своите европейски братовчеди група можеше да бъде забелязана в неголеми количества основно по нашите пристанищни градове – Варна и Бургас. В последните 1-2 сезона обаче тяхната изключителна адаптивност, както и способността им да се размножават в геометрична прогресия направиха така, че почти всеки пети българин да има в дома си гости от джунглите на Амазонка, от блатата на Аризона, че дори и от далечна Австралия.
Тези видове са доста по едри от европейските – достигат до 3-5 см., че дори и повече! Някои от тях са с необичайна окраска, други могат да летят. И най-страшното: почти всички специалисти по борба с вредителите на се достатъчно подготвени за неравната борба с тази нова напаст. Основната причина е това, че голяма част от препаратите, които те използват, почти не влияят самопоканилите се нови „гости“ и вас и у нас.
Но не се плашете. Има начини за справяне със новите пълчища, както и ма и със досегашните досадни и неприятни шестоноги. По нататък ви разказваме и показваме кои са новите, кои са старите и как в крайна сметка ще се справим с тях.Новите и старите видове хлебарки в България

Фигура 1. Германска хлебарка:
мъжки (вляво), нимфа (в средата)
и женска (вдясно).

Германска хлебарка - Blattella germanica
Възрастните са с дължина 1- 1.5 см. Те са с бледо кафяво покрити и с две успоредни черни ивици върху щита, който покрива главата (фигура 1). За разлика от повечето хлебарки, германските женски хлебарки защитават техните яйца в специални „торбички“ които носят постоянно с тях. Яйчената торбичка излиза от тялото и чак когато малките са почти готови да се излюпят. Всяка торбичка може да съдържа до 40-50 яйца, като те са готови за излюпване след 2-3 седмици. Една женска германска хлебарка може да произведе до 8 такива торбички през живота си, който трае средно 3-4 месеца. Нимфите(новоизлюпените) са около 0.2-0.3 см. на дължина, когато те се излюпват. Те са еднакво тъмни, с изключение на светло кафеникавта област в средата на тялото.


Фигура 2.
Кафяво-ивичеста хлебарка

Кафяво-ивичеста хлебарка -Supella longipalpa (НОВА ЗА БЪЛГАРИЯ)
Възрастните са дълги около 2 см. (Фигура 2). Всички те имат две леки, жълто-кафяви ленти, които минават през гърба им. Тези ленти може да са труднозабележими при възрастните мъжки, тъй като техните светлокафяви крила напълно покриват останалите части на тялото. Мъжките са известни с това, че могат да летят из нашите топли домове или офиси, докато жените не могат да летят. Кафяво-ивичестите хлебарки могат да бъдат открити навсякъде в къщата, особено над пода около печката и хладилника, в ъглите и тъмните места в стаята, както и в шкафовете, чекмеджетата и т.н. Те също са намирани и зад картини, мебели и уреди, включително телевизори, микровълнови печки, компютри и радиа. Тези хлебарки са често срещани в обществените сгради.


Фигура 3.Големите ниводошли видове:
А
мериканска, тъмно-кафява, димно-кафява и Австралийска.
Американска хлебарка - Periplaneta Americana (НОВА ЗА БЪЛГАРИЯ)
Възрастните са с размер от 2.4 – 5 см. Като цяло, те са червено-кафяви на цвят, с бледо жълто петно над главата. Нимфите са с дължина около 1-2 см. когато те се излюпват от яйцето и първоначално са сиво-кафяви. Американски хлебарки често се срещат в тъмните, влажни и топли места, особено около канализацията, в складовите помещения, както и около кофата за боклук. По крайбрежието на България, те могат да бъдат намерени около дърветата, особено смукините и други плодни дървета. Когато вътре и домовете ни, те обикновено остават в мазетата и първите етажи на кооперациите. Възрастните могат да летят в топлите вечери.

Димно-кафява хлебарка - Fuliginosa Serville (НОВА ЗА БЪЛГАРИЯ)
Възрастните са с дължина около 2-3 см. (Фигура 3). Както подсказва името, те са с димно-кафяви на цвят. Младите нимфи са с дължина около 1 см., с черни тела и бели петна по средата на телата си и по върховете на тяхните антени. Димно-кафявите хлебарки предпочитат тъмните, влажни среди. Те могат да бъдат много подвижни и ще използват различни местообитания като саксии, растителност по покриви, зелените площи пре дома ви и т.н. На групи, те могат да бъдат намерени на тавана, в мазето или в тъмните и скирни места на балкона ви. Възрастните могат да летят в топлите вечери.


Фигура 4.Ориенталска(черна) хлебарка.
Ориенталски(черна) хлебарки - Blatta orientalis (НАЙ-МАСОВАТА В БЪЛГАРИЯ)
Това е може би най-разпространения в България вид. Възрастните са до 2-3 см. с издължено тъмно-кафяво до черно на цвят тяло(Фигура 4). Крилата на мъжките не са чак толкова дълги за да им позволява да летят, докато женските имат само малки възглавнички вместо крила. Нимфите са около 0.2 - 0.3 см. на дължина, като цвета им докато се развиват е червено-кафеникав. Тези хлебарки предпочитат тъмните, влажни, относително хладни места. Често срещани са в баните на домовете ни. Те също така могат да бъдат намерени в кутиите на водомера, тръбите на канализацията, във и около кофата а боклук. Мазетата, гаражите и таваните са пълни с тях. Освен ако вече не са в огромно количества, те рядко могат да бъда забелязани в светлата част на денонощието

Австралийска хлебарка - Australasiae brunnea Burmeister. (НОВА ЗА БЪЛГАРИЯ)
Възрастните хлебарки са с дължина около 2-3 см. Австралийската хлебарка е приблизително със същия размер и цвят като американската си посестрима, но тя има жълта маркировка върху предната част на крилете си (Фигура 3). Австралийската хлебарка обикновено живее само по крайбрежието. Често могат да бъдат забелязани заедно със димно-кафявата и американската хлебарки.Фигура 5. Суринамска хлебарка
Суринамска хлебарки - Pycnoscelus surinamensis. (НОВА ЗА БЪЛГАРИЯ)
Възрастните са с дължина около 2-2.5 см, и са с много масивно и здраво тяло(Фигура 5). Те са кафяво до черни на цвят с бледа лента на външния ръб на тялото. Крилата им се простират отвъд дължината на тялото. Суринамските хлебарки са най-често се срещат по крайбрежието, където те могат да станат много на брой в тревните площи. Това е един от заравящите се видове, който живее на открито но най-често в саксийните растения. Когато се зарови в саксията, хлебарка яде корените на растението и го инфектира. Не след дълго то умира.


Фигура 6. Хлебарка от мочурищата.
Хлебарка от мочурищата - Eurycotis floridana (НОВА ЗА БЪЛГАРИЯ)
Тя често се среща в полу-гористите местности или в парковете и градинките (Фигура 6). Тя често е наричана "вонящ хлебарка", защото тя произвежда лепкава миришеща течност, с която се предпазва от хищниците. Хлебарката от мочурищата обича да живее в кората на мъртви борови и други растения, пънове и трупи, в дървесни кухини и под камъните в градината или двора ни. Понякога те влизат домове, най-често на приземните етажи. Тъй като те не успяват да оцелеят само на закрито, те не причиняват сериозни проблеми.


Фигура 7.Кубинска хлебарка
Кубинска хлебарка - Panchlora Nivea. (НОВА ЗА БЪЛГАРИЯ)
Възрастните са с дължина около 2-3 сантиметра и с отличително бледо зелен цвят (Фигура 7). Нимфите са тъмно кафяви. Кубинската хлебарка е тропически вид и се среща само в най-южните райони на България. Възрастните живеят върху листата на растенията, а нимфите обитават купчините растителни отпадъци около земеделските площи. Този вид е по-скоро екзотичен и не представлява непосредствен проблем в България.


Как да се предпазим от всичката тази сган
Най-подходящи за справянето със всичките тези гадини са методите на Интегрирания Пест Мениджмънт.
Специалистите на
ИЗТРЕБИТЕЛ.КОМ със готовност и загриженост ще откликнат на вашето желание да се отървете един път за винаги от всички пълзящи, летящи и сеещи бацили гадини.


Екипът на iztrebitel.com

Вижте още:

Промоции - 2015 г.

ЯПОНСКИ УЧЕНИ: ХЛЕБАРКИТЕ СА УМНИ ПОЧТИ КОЛКОТО КУЧЕТАТА!

БЕЗПЛАТЕН КАПАН ЗА ХЛЕБАРКИ ОТ...БУРКАН!

КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ !

УЖАС! - ХЛЕБАРКИ ПРИШЪЛЦИ НАПАДНАХА БЪЛГАРИЯ

СПРЯХА ПАРНОТО - ОЧАКВАЙТЕ НАШЕСТВИЕ НА ХЛЕБАРКИ!

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ХЛЕБАРКИТЕ - 5 СТЪПКИ ДО УСПЕХА


КАК ДА СИ НАПРАВИМ САМИ ЛЕПЯЩ КАПАН ЗА ХЛЕБАРКИ


КАКВО Е ТОВА ЧУДО ИНТЕГРИРАН ПЕСТ МЕНИДЖМЪНТ


30.04.2012 г.
СПРЯХА ПАРНОТО-
ОЧАКВАЙТЕ НАШЕСТВИЕ
НА ХЛЕБАРКИ!
>> целия текст

26.04.2012 г.
КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ
ХЛЕБАРКИТЕ - 5 СТЪПКИ
ДО УСПЕХА
>> целия текст

20.04.2012 г.
КАК ДА СИ НАПРАВИМ
САМИ ЛЕПЯЩ КАПАН ЗА
ХЛЕБАРКИ
>> целия текст


RSS Канал на
IZTREBITEL.COM


НАЧАЛО | ЗА НАС | УСЛУГИ | ЦЕНИ | ПРОМОЦИИ | НОВИНИ | РЕФЕРЕНЦИИ | КОНТАКТИ | Level 2 | Структура


Назад към съдържанието | Назад към главното меню