Край с хлебарките! - Унищожаване на хлебарки, Без почивен ден, Безвредни екологични препарати, Гаранция до 1 година, Интегриран Пест Мениджмънт, ДДД услуги, София, как да се отървем от хлебарките, капани за хлебарки, борба с вредителите, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Благоевград, Търново, спрей за хлебарки, отрова за хлебарки, безплатен оглед, дървеници, кърлежи, мравки, плъхове, гризачи, оси


Отиване към съдържанието

Японски учени: Хлебарките са умни почти колкото кучетата! | IZTREBITEL.COM

Level 2 > Level 2

Новини

02.06.2012 .

Японски учени: Хлебарките са умни почти колкото кучетата!


Хлебарките наистина са едни от най-упоритите и издържливи същества, които някога са населявали нашата планета. Тези малки машини за оцеляване са не само чести неканени гости в домовете и офисите ни, но и са обект на редица научни изследвани. Още през 50-те години на миналият век американските учени откриват, че единствените живи същества, които остават живи след провежданите в пустинята Мохаве ядрени опити са именно хлебарките. Тези факти разбира се са широко известни, но наскоро учените решиха да разгадаят една от най-големите мистерии, свързана с безапелационният успех на шестокраките гадинки: Защо хлебарките са толкова адаптивни и трудни за убиване, и как така те са единствените насекоми, които успешно трайно се инфилтрират в битовата среда на човека?

Едно ново изследване на група японски учени от университета в Хокайдо дава неочакван и дори изумителен отговор на този въпрос. Според изследователите от страната на изгряващото слънце хлебарките притежават най-невероятните за едно насекомо характеристики – Притежават способността да помнят дълготрайно, да се учат, да имат условни рефлекси и дори да вземат несложни решения!
Според специалистите по тези си характеристики хлебарките надминават способностите на повечето птици, и се доближават до тези на най-добрият приятел на човека – кучето.

В Хокайдо провеждали тестове с малките насекоми в продължение на години и установили, че точно както знаменития руски учен Павлов правил със своите опитни кучета, и изумителните насекоми можели да бъдат научени на условни рефлекси, да помнят и да се стремят към постигането на проста цел.

Формиране на условни рефлекси при животните изисква памет и обучителен капацитет, които до скоро учените вярваха че се открива само при хората, маймуните, кучетата и някои други развити бозайници(като делфини и коне). Въпреки това японските учени без проблем успели на научат хлебарката да отделя повече слюнка, когато я осветят с определена цветна светлина, като преди това в кутия със същият цвят нагощавали обилно насекомото. Хлебарката запомняла, че интензивното наличие на определен цвят около нея означавало много храна, и предвидливо започвала да отделя слюнка когато видела, че наоколо цветовете са в тази гама.

"Разбирането на мозъка механизмите му на обучение при насекомите може да ни помогне да разберем по добре и функционирането на човешкия мозък. Оказва се, че те имат много, много общи характеристики", казва Макото Музинами, ръководител на програмата за изследване на хлебарките в Университета в Хокайдо.
При друг експеримент японските учени излагали хлебарките на определени миризми докато ги хранели. При няколко повторения на този експеримент хлебарките се научавали, че миризмата на амоняк например, от която те в природата бягат като от тамян, означава хапване в близко бъдеще...да точно така, близко бъдеще – хлебарките се научавали, че храната не пристига веднага, а след известно време! "Разбира се, предполагахме че хлебарките могат да си спомнят и да се научат на някои прости процеси, но никога не сме мислили, че те ще имат толкова близки до висшите бозайници характеристики на поведение.", разказва д-р Музинами.

„Резултатите от нашите изследвания невероятно много напомнят на резултатите, които Павлов е постигнал в прословутия си експеримент с кучето и камбаната през далечната 1890 година... След няколко повторения, кучето формирало слюнчен рефлекс в отговор на камбаната, точно както нашите хлебарки“ добавя д-р Музинами.

Но въпреки всички текущи научни постижения, японските учени все още вярват, че имат малко познания върху нервните механизми, които да предизвикат такива сложни рефлекси и поведение при хлебарките. "В цялото тяло на хлебарката има много неврони и трябва да намерим кои от тях всъщност отговаря за това поведение. Ние вярваме,че е много важно да изучим принципите на работа на тези невронни мрежи, което за вбъдеще би ни помогнало да разгадаем много от процесите вчовешкия мозък" заключава японският учен.


Екипът на iztrebitel.com

Вижте още:

Промоции - 2015 г.

ЯПОНСКИ УЧЕНИ: ХЛЕБАРКИТЕ СА УМНИ ПОЧТИ КОЛКОТО КУЧЕТАТА!

БЕЗПЛАТЕН КАПАН ЗА ХЛЕБАРКИ ОТ...БУРКАН!


КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ !

УЖАС! - ХЛЕБАРКИ ПРИШЪЛЦИ НАПАДНАХА БЪЛГАРИЯ

СПРЯХА ПАРНОТО - ОЧАКВАЙТЕ НАШЕСТВИЕ НА ХЛЕБАРКИ!

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ХЛЕБАРКИТЕ - 5 СТЪПКИ ДО УСПЕХА

КАК ДА СИ НАПРАВИМ САМИ ЛЕПЯЩ КАПАН ЗА ХЛЕБАРКИ

КАКВО Е ТОВА ЧУДО ИНТЕГРИРАН ПЕСТ МЕНИДЖМЪНТ
27.05.2012 г.
БЕЗПЛАТЕН КАПАН ЗА
ХЛЕБАРКИ ОТ...БУРКАН!
>> целия текст

24.05.2012 г.
КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ
ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ !
>> целия текст

21.05.2012 г.
УЖАС! - ХЛЕБАРКИ
ПРИШЪЛЦИ НАПАДНАХА
БЪЛГАРИЯ
>> целия текст

30.04.2012 г.
СПРЯХА ПАРНОТО-
ОЧАКВАЙТЕ НАШЕСТВИЕ
НА ХЛЕБАРКИ!
>> целия текст

26.04.2012 г.
КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ
ХЛЕБАРКИТЕ - 5 СТЪПКИ
ДО УСПЕХА
>> целия текст

20.04.2012 г.
КАК ДА СИ НАПРАВИМ
САМИ ЛЕПЯЩ КАПАН ЗА
ХЛЕБАРКИ
>> целия текст

04.04.2012 г.
КАКВО Е ТОВА ЧУДО
"ИТЕГРИРАН ПЕСТ
МЕНИДЖМИНТ"
>>целия текст
RSS Канал на
IZTREBITEL.COMНАЧАЛО | ЗА НАС | УСЛУГИ | ЦЕНИ | ПРОМОЦИИ | НОВИНИ | РЕФЕРЕНЦИИ | КОНТАКТИ | Level 2 | Структура


Назад към съдържанието | Назад към главното меню